|
|
:: sergi jordà [barcelona]
Músico, físico y creador digital. Doctor en Informàtica y comunicación digital.
|
El caos multidisciplinario aplicado a la musica, la improvisación y la experimentación sonora
Malgrat la globalització cultural de la que som víctimes, més enllà de la aparent homogeneïtzació del coneixement contemporani postmodern, o de la voracitat dels new media que ambicionen abraçar-ho i fondre-ho tot en una hipermedialitat tant sovint innòcua com mancada de sentit i d’interès, el cert és que aquesta convergència del coneixement és molt més aparent i superficial que real. Paradoxalment, en molt àmbits del coneixement, la creació o la recerca, la competitivitat ens condueix cap a una especialització cada cop més brutal que, potenciada per la alarmant manca de temps que molt patim, ens porta a viure cada cop més aïllats tot i en la il·lusió de navegar i compartir el mar de bombolles del coneixement i la xarxa global, sense prendre dons consciencia de la impermeabilitat real d’aquestes, la nostra i les restants bombolletes.
Al marge de que aquesta trista percepció del coneixement fragmentat, estigui o no compartida per una majoria, la situació que descriu és, al menys, certament real i patida per qui ho escriu. Aquestes paraules poden entendre’s per tant com una personal declaració de principis: malgrat la hiperbòlica multidisciplinàrieitat de la que semblo fer gala, visc sovint en una closca. Vull trencar-la i sortir. Potser no ho aconsegueixi ara, però aquest projecte constitueix un seductor al·licient afegit per seguir-ho intentant.
El caos i la multidisciplinàrietat no em son gens aliens. Vaig llicenciar-me en ciències físiques a mitjans dels vuitanta. En aquells moments el que més m’interessava era ja la música, i el meu treball final de carrera – dirigit per Jorge Wagensberg, ja en aquell moment un de les personalitats nacionals del “caos científic” - va dur per títol: “Lover Man, estudi sobre la evolució de la entropia en la improvisació en el jazz, dels anys 30 fins a la actualitat”. Jazz, improvisació, termodinàmica, entropia, caos, teoria de la informació, autoorganització, sistemes complexes i sistemes realimentats, feedback... son conceptes que he manegat amb familiaritat i soltesa al llarg dels darrers vint anys. Música, improvisació, new media, feedback, experimentació, xarxes, complexitat... son conceptes que segueixo manegant a diari en el meu treball, com a creador i cercador.
La meva estratègia? Els meus objectius en aquest projecte? He de confessar que més enllà d’aquest desig d’obertura els desconec encara. No penso en la destinació sinó en gaudir del camí. Ignoro les raons dels altres jugadors, les seves estratègies o la seva personal relació amb les variades menes de caos que ens travessen. A un quants d’ells els conec però, i em resulten prou simpàtics com per jugar amb ells unes partides, prou simpàtics i interessants com per jugar fins i tot una partida de varis mesos.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
:: sergi jordà
|
madrid 1961
Doctor en Informática y Comunicación Digital por la Universitat Pompeu Fabra. Inicia sus actividades en el campo de la informática musical y la interactividad en 1984, después de licenciarse en Física Fundamental en la Universidad de Barcelona. Desde entonces trata de combinar con la mayor flexibilidad e interrelación posibles, investigación, pensamiento teórico y creación artística.
Durante los ochenta trabaja en síntesis de voz en el C.S.I.C., explora los ámbitos del análisis, la escucha, y la improvisación musicales por ordenador, toca con el grupo de música experimental Clónicos y compone música electrónica para películas, videos y espectáculos teatrales y de danza. Desde principios de los noventa, trabaja en proyectos multidisciplinares más amplios, instalaciones y performances, colaborando frecuentemente con otros artistas o colectivos como Konic Thr (IO-ZN y Kapsula-K) o Marcel.lí Antúnez. Junto a este último crea el robot de carne de cerdo JoAn, el Hombre de Carne (1992) y diseña, dirige y realiza la programación informática de los espectáculos Epizoo (1994-95), y Afasia (1998-99), dos performances interactivas que en su día fueron presentadas en los principales festivales mundiales de arte electrónico, en una veintena de países europeos y americanos y recibieron varios premios internacionales.
Es también creador del software musical F@ust Music on Line (FMOL), para la Fura del Baus (1998 y 2000), uno de los primeros referentes de creación musical colectiva por Internet, con el que internautas de todo el mundo pudieron participar en la composición musical de los espectáculos de la Fura, F@ust 3.0 y la ópera DQ, ésta última estrenada en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Con FMOL obtuvo entre otros los premios a la mejor aplicación musical multimedia en el festival internacional de software musical de Bourges (1998), una mención especial Ciutat de Barcelona en la categoría Multimedia (1999), o los premios Arco (2001) y Möbius Internacional (2001) en la categoría de net-art.
Paralelamente, inicia una trayectoria docente en el campo de la programación informática, la informática musical y los sistemas interactivos. Inicialmente en la Escuela de Sistemas Informáticos (ESI) en Madrid y Barcelona, y en la Universidad Pompeu Fabra (UPF) desde 1994. Actualmente, es director del “Master en Artes Digitales” y de los dos diplomas de postgrado “Interacción Física” y “Programación Orientada al Multimedia” del Institut Universitari de l'Audiovisual de dicha universidad (IUA-UPF). Es también profesor asociado en la facultad de Ingeniería Informática de la UPF (programación orientada a objetos, informática musical y sistemas interactivos).
Como investigador, es actualmente coordinador del área de Sistemas Interactivos dentro del Grupo de Tecnología Musical del IUA, donde codirige varios proyectos europeos (Agnula, Semantic HIFI, MODEM, ConGas, etc.) e investiga en sistemas de realidad aumentada e interacción multiusuario (e.g. reacTable*). Ha publicado varios libros y decenas de artículos en publicaciones internacionales, participa en congresos y festivales de arte digital, informática musical o interactividad, y realiza seminarios, conferencias y conciertos en Europa, Asia y América. Ha publicado también varios CDs bajo su nombre o con el FMOL Trio.
|
|